30 Mart 2014 Pazar

Çift Kanatlı Kadın Lider ve Çift Kanatlı Erkek Lider

Başlığı okuyup bana ayrımcılık yapıyorum diye kızmadan önce biraz bekleyin. Arada fark var.

Çift Kanatlı Kadın Lider olmak zor. Kadın toplum tarafından ona çizilmiş rolün dışında bir ideale yönelirse daha da zor. Anne, evhanımı, evin kızı çift kanatlı olmak isterse problem yok. Hem competent (ailede en güzel pilavı yapan) hem de lovable (sevgi dolu, anlayışlı, yardımsever) olmak kolay değil tabi. Ama bu yönde çabaladığınızda toplum sizi alkışlayacak, cesaretlendirecek. Oysa idealiniz farklıysa, mesela çalıştığınız kuruma maksimum değer katabilmek için en üst seviyelere yükselmekse? Hem competent (en yüksek satışı yapan ya da en çok bağış toplayan) hem lovable (sevgi dolu, anlayışlı, yardımsever) olmak kolay değil. Üstüne üstlük bu yönde çabaladığınızda toplum sizi sorumsuz anne, ilgisiz evlat, bakımsız kadın şeklinde eleştirmek için hep hazır olacak.

Çift Kanatlı Erkek Lider olmak zor. Erkek toplum tarafından ona çizilmiş rolün dışında bir ideale yönelirse daha da zor. Eşi çalışırken kendisi ev işleri ve çocukların bakımını üstlenen erkekleri düşünün. Competent olmak için google'da pilav tarifi aradığını duyarlarsa ne olur? Ya da çocukları parka götürdüğünde onca annenin içindeki tek baba olduğunda. Oysa çalışırken ne kadar kolaydı. Geç saatlere kadar ertesi gün yapacağı sunuma hazırlanıp, tüm rakiplerini saf dışı bırakabilirdi. Eve geç dönerdi. Ama olsundu, o erkekti, çok çalıştığı için eleştirilmezdi.

Çift Kanatlı Lider olmak zor. İdeale olan tutku bir ateş. Bu ateşi azim, heves, zeka motorlarına enerji yaparken aynı zamanda çevreye sıcaklık, enerji ve umut olarak dağıtmak zor. Bu ateşi fazla körükleyip motoru ya da çevredekileri yakmamak, zor. Çift Kanatlı Lider olmak zor.

Üstüne bir de toplumun biçtiği rollerin baskısı eklenmese ne güzel olur.

Melike

Not: Bugün bütün ilham şu TED Talk'tan geldi: 
Sheryl Sandberg: Why We Have Too Few Women Leaders 
http://www.ted.com/talks/sheryl_sandberg_why_we_have_too_few_women_leaders

Hiç yorum yok: